Στενή – Πολιτικά – Μονοπάτι Ηρώς

Στενή – Πολιτικά – Μονοπάτι Ηρώς

Εκδρομή με τη Φωτογραφική Ομάδα ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ 26

Εκδρομή με τη Φωτογραφική Ομάδα  ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ 26

Κεντρική Εύβοια: Στενή – Πολιτικά – Μονοπάτι Ηρώς

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023

Πολύ κοντά στην Αθήνα αποτελεί μια από τις πιο όμορφες μονοήμερες εκδρομές που μπορουμε να κάνουμε με αφετηρία την πρωτεύουσα.

Με λίγα λόγια: (1) Επίσκεψη στο γραφικό χωριό της Στενής Δίρφυος για καφέ, (2) επίσκεψη στο χωριό Πολιτικά (θάλασσα, γραφικό χωριό, μονοπάτι).

Πρόγραμμα εκδρομής

Το ραντεβού μας είναι 7:45 π.μ. στην έξοδο του Μετρό ΦΙΞ (οδός Καλλιρόης) για να ξεκινήσουμε στις 8:00 π.μ. ακριβώς. Θα γίνει σύντομη στάση στον Ισθμό.

Πρώτα θα επισκεφτούμε τη διάσημη και γραφική Στενή. Εκεί θα σταματήσουμε για εξερεύνηση και καφέ. Παραμονή περίπου από τις 10:00 ως τις 11:30 π.μ.

Στη συνέχεια θα φύγουμε για το χωριό Πολιτικά. Μέσα από μια όμορφη διαδρομή θα φτάσουμε εκεί περίπου 12:30 μ.μ. Θα δούμε το χωριό που είναι μέσα στο πράσινο κι έχει κι ένα εντυπωσιακό μεσαιωνικό πύργο. Στη συνέχεια όσοι επιθυμούν θα κατευθυνθούμε με τα πόδια στο Μονοπάτι της Ηρώς. Η αρχή του είναι 900 μ. από το κέντρο του χωριού.

Εκεί θα κάνουμε τη μικρή διαδρομή που είναι κυκλική και θα χρειαστεί περίπου μιάμιση ώρα περπάτημα (εύκολη διαδρομή).

Στη συνέχεια θα πάμε με το πούλμαν στην παραλία των Πολιτικών. Περίπου 2:30 μ.μ. θα είμαστε εκεί. Όσοι επιθυμούν μπορούν να δροσιστούν στα καθαρά νερά της. Επίσης όσοι επιθυμούν μπορούν να ακολουθήσουν στην ταβέρνα που θα έχουμε κάνει κράτηση για να πάμε γύρω στις 3:00 μ.μ. (ταβέρνα Αλεξανδράκη, παραλία Πολιτικών).

Η επιστροφή θα ξεκινήσει στις 5:45 μ.μ. για να είμαστε Αθήνα πριν τις 8:00 μ.μ.

Κρατήσεις θέσεων

Η κράτηση θέσης γίνεται μόνο με την καταβολή του κόστους της εκδρομής που είναι 20 ευρώ (περιλαμβάνει μεταφορά με πούλμαν) στο Cinemarian, Σισμάνη 16, Νέος Κόσμος, 300 μέτρα από το μετρό ΦΙΞ, χάρτης, τις ημέρες:  Δευτέρες 6 μ.μ. ως 10 μ.μ. και Τρίτες 7:30 μ.μ. ως 10 μ.μ. (παρακαλούμε να έχετε το ακριβές ποσό).

ή με κατάθεση στο λογαριασμό:

GR090 17190 2000 6902 1332 13495

Τράπεζα Πειραιώς, Φόρτης Γιώργος (πρώτα παίρνετε τηλ. απογευματινές ώρες στο 6978545812 ή στέλνετε email , σε αυτό που ακολουθεί, για να επιβεβαιώσετε ότι υπάρχουν κενές θέσεις και μετά κάνετε την κατάθεση και στέλνετε μήνυμα στο email    [email protected]   γράφοντας ότι πρόκειται για την εκδρομή και το επίθετό σας που φαίνεται στην κατάθεση, μαζί με φωτογραφία της απόδειξης κατάθεσης –  όλα τα έξοδα κατάθεσης επιβαρύνουν τον καταθέτη). Επίσης στο email πείτε μας αν επιθυμείτε να γευματίσετε στην προτεινόμενη από μας ταβέρνα (για να ξέρουμε πόσες θέσεις να κρατήσουμε).

Για επικοινωνία:  [email protected]  ή στο 6978545812 (απογεύματα),  Κώστας Σταμπάνης

 

Προσοχή!

Δεν είμαστε ταξιδιωτικό πρακτορείο, αλλά φωτογραφική ομάδα! Μπορεί να ακολουθήσει τις εκδρομές μας όμως όποιος θέλει, γνωρίζοντας ότι μας αρέσει να περπατάμε και ο άσχημος καιρός μας κάνει να χαμογελάμε (Tα σύννεφα είναι η χαρά του φωτογράφου, λέει ο δάσκαλος!).

Προτείνουμε πάντα: παπούτσια για περπάτημα, ντύσιμο ανάλογο των καιρικών συνθηκών, νερό, καπέλο και μεγάλο χαμόγελο! Ειδικά για αυτή την εκδρομή που έχει μονοπάτι: δεν είναι κανείς υποχρεωμένος να μας ακολουθήσει εκεί. Αν το κάνει η ευθύνη είναι δική του για τυχών τραυματισμό. Μην εκθέτετε, παρακαλούμε, το σώμα σας σε δοκιμασίες για τις οποίες δεν το έχετε εκπαιδεύσει! Σκεφτείτε πώς θα ντυθείτε και τι παπούτσια θα χρησιμοποιήσετε.

Ετοιμάζουμε έκθεση με φωτογραφίες από τις εκδρομές μας και θα συμμετέχουν όσοι φίλοι και φίλες επιθυμούν! Μπορείτε να στέλνετε τις φωτογραφίες σας από αυτή την εκδρομή ή προηγούμενες που διοργάνωσε η ομάδας μας στο [email protected] (στο θέμα του μηνύματος γράφουμε Έκθεση από εκδρομές και στο μήνυμα πλήρες όνομα και κινητό τηλέφωνο – οι φωτογραφίες αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθούν με το όνομά σας στις διάφορες σελίδες μας. Να μην ξεπερνούν τις 30 και να είναι σε καλή ανάλυση).

 

Ακολουθούν περισσότερες πληροφορίες!

 

Στενή Δίρφυος

Ένα γραφικό κεφαλοχώρι στην καταπράσινη καρδιά της Εύβοιας

Τρεχούμενα νερά, καταπράσινες πλαγιές, δραστηριότητες στη φύση και αυθεντικές βουνίσιες γεύσεις συνθέτουν τον ιδανικότερο εκδρομικό προορισμό.

Το χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε μία – όπως λέει και το όνομά του – στενή ρεματιά. Στην καρδιά της Στενής βρίσκεται μια όμορφη πλακόστρωτη πλατεία με αρκετά μαγαζιά που βγάζουν τραπεζάκια κάτω από τις σκιερές μουριές και τα φυλλωμένα πλατάνια. Σε κάθε γωνιά απαντάς και μια πηγή με κρύο νερό που κατεβαίνει όλο το χρόνο άφθονο από το βουνό. Η πιο διάσημη από τις – σαράντα και – πηγές του χωριού είναι «η βρύση του γιατρού» που βρίσκεται λίγο έξω από το κέντρο του χωριού, δίπλα στην πανέμορφη πλατανοσκέπαστη ρεματιά που διατρέχει τον οικισμό. Σε αυτό το σημείο κάθε Σαββατοκύριακο οι γυναίκες του χωριού στήνουν πάγκους με παραδοσιακά προϊόντα από τη περιοχή όπως τσάι του βουνού και άλλα θεσπέσια βότανα από τη Δίρφη, μυρωδικά, χυλοπίτες, τραχανά, μέλι, καρύδια, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού – όλα χειροποίητα με αγνά, φρέσκα υλικά. Μην διστάσετε να δοκιμάσετε και να προμηθευτείτε με όλα τα απαραίτητα.

 

Πηγή και περισσότερες πληροφορίες: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΡΟΥΤΖΗ, www.travel.gr
Πολιτικά

Τα Πολιτικά Εύβοιας είναι χωριό του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων του νομού Εύβοιας. Απέχει 24 χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα και διαθέτει παραλία.

Το χωριό διατηρεί τον παραδοσιακό χαρακτήρα του. Στην κεντρική πλατεία βρίσκονται καφενεία και πλάτανοι. Κοντά στο κέντρο του χωριού και δίπλα στο ναό της Μεταμόρφωσης βρίσκεται φράγκικος πύργος. Η κατασκευή του χρονολογείται στον 13ο αιώνα, σε αντίθεση με τους περισσότερους άλλους πύργους στην Εύβοια, οι οποίοι κτίστηκαν από τους Βενετούς στα τέλη του 14ου με τις αρχές του 15ου αιώνα. Ο πύργος είναι τετραώροφος, με την είσοδο να βρίσκεται στον δεύτερο όροφο. Η πρόσβαση γινόταν με κινητή σκάλα, η οποία θα μπορούσε να αφαιρεθεί εύκολα σε περίπτωση κινδύνου. Ο πύργος αποκαταστάθηκε την περίοδο 2010-2013 και έγινε επισκέψιμος τον Αύγουστο του 2015.

 

Πηγή φωτογραφιών και περισσότερες πληροφορίες: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

 

Το Μονοπάτι της Ηρώς

Την έλεγαν Ηρώ Μαραγκού και είχε μέσα της και δύναμη και πείσμα. «Πρέπει να εντοπίσουμε και να καθαρίσουμε το μονοπάτι του προ προπάππου μου. Μπορεί να μην είναι πια χρηστικό, έχει όμως ιστορική και συναισθηματική αξία. Είναι κομμάτι της Ιστορίας του τόπου μας. Η προσπάθειά μας δεν θα είναι άσκοπη. Υπάρχουν ορειβάτες που θα χαρούν να το περπατήσουν και ν’ αγναντέψουν λαχανιασμένοι τη θάλασσα από το ψηλότερο σημείο του.»

Η Ηρώ λαχταρούσε να βρίσκεται στην εξόρμηση και να δει το όραμά της να παίρνει σάρκα και οστά. Ονειρευόταν δεκάδες ορειβάτες, με πολύχρωμα σακίδια στην πλάτη, ν’ ανεβαίνουν τα φιδίσια τριγυρίσματα του μονοπατιού του προ προπάππου της. Μα η Ηρώ δεν μπορούσε να είναι εκεί. Η Ηρώ πάλευε στο νοσοκομείο μ’ ένα θηρίο που λέγεται σάρκωμα –μια επιθετική μορφή καρκίνου που συνηθίζει να προσβάλει νεαρά άτομα.

 

Τεχνικές πληροφορίες:

Παιδική διαδρομή: Τύπος : Κυκλική - Δυσκολία : Πολύ εύκολη - Μήκος : 380m

Mικρή διαδρομή: Τύπος : Κυκλική - Δυσκολία : Εύκολη - Μήκος : 3,88km  (αυτή τη διαδρομή θα ακολουθήσουμε εμείς!)

Μεσαία διαδρομή: Τύπος : Κυκλική - Δυσκολία : Μέτρια - Μήκος : 9,08km

Mεγάλη διαδρομή: Τύπος : Κυκλική Δυσκολία : Μέτρια - Μήκος : 10,39km

 

Πηγή και περισσότερες πληροφορίες για το μονοπάτι: eoschalkidas.gr