Δωρεάν Προβολή Ντοκιμαντέρ
ΓΙΑΤΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΥΜΕ
ΓΙΑΤΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΥΜΕ
Στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ
Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022
21:00 στην ταράτσα του Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός
Ρήγα Παλαμήδου 2, Ψυρρή
Είσοδος Ελεύθερη
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το σκηνοθέτη
ΓΙΑΤΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΥΜΕ, 67 min, 2020
Ένα ντοκιμαντέρ για τη φωτογραφία και τους εραστές της.
Σενάριο, σκηνοθεσία, μοντάζ , παραγωγή: Ανδρέας Κατσικούδης
Ακολουθήσαμε 5 φωτογράφους και μια φωτογραφική ομάδα σε 5 ελληνικές πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Κέρκυρα, Ιστιαία) και στο Βουκουρέστι. Είδαμε πώς δουλεύουν στο δρόμο ή πώς σκηνοθετούν τις φωτογραφίες τους. Συζητήσαμε μαζί τους για να καταλάβουμε το πάθος τους, τον τρόπο δουλειάς τους, τους στόχους τους και το ρόλο της φωτογραφίας στη ζωή τους. Επιπλέον είδαμε τις όμορφες πόλεις τους μέσα από τα δικά τους μάτια. Είναι ένα ντοκιμαντέρ που αφορά τον τρόπο που τόσοι πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας χρησιμοποιούν για να εκφραστούν και για να αντιμετωπίσουν τα προσωπικά τους προβλήματα. Η φωτογραφία είναι μια τέχνη για τον κάθε άνθρωπο, αλλά πρώτα πρέπει κανείς να καταλάβει τη γλώσσα και τις δυνατότητές της, για να έχει τα αποτελέσματα που θέλει.
Η ταινία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (14ο Docfest), στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων (2020) , στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ηπείρου (West Side Mountains 2021), στο Doc Market (23η Αγορά Ντοκιμαντέρ) του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Γέφυρες» (Ναύπλιο 2021) και στο Πανόραμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα» (Καστελλόριζο, 2022).
Επίσης έχει προβληθεί σε διάφορους άλλους χώρους όπως το Συνεργατικό Καφενείο «Μπεντρεντίν» στην Ορεστιάδα, τη Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς και το Cinemarian.
Το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ
Κατασκευασμένο τη δεκαετία του 1930, το ιστορικό (κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο από το 1989) κτίριο του Εμπρός λειτούργησε αρχικά ως τυπογραφείο της ομώνυμης εφημερίδας και από το 1988 ώς το 2007 ως στέγη του Θεατρικού Οργανισμού “Μορφές” και στη συνέχεια της Εταιρείας Θεάτρου “Εμπρός”.
Εγκαταλελειμμένο και κλειστό επί πέντε σχεδόν χρόνια, επανενεργοποιήθηκε ως κατάληψη τον Νοέμβρη του 2011 με πρωτοβουλία της ομάδας καλλιτεχνών ”Κίνηση Μαβίλη” και με τη συμμετοχή και στήριξη της Κίνησης Κατοίκων Ψυρρή καθώς και άλλων καλλιτεχνών και θεωρητικών από τον χώρο των παραστατικών τεχνών, της μουσικής και των εικαστικών.
Μετά από έναν περίπου χρόνο πολύπλευρων καλλιτεχνικών και κοινωνικών δράσεων, και αφού μεσολάβησαν δύο απόπειρες της Αστυνομίας να σφραγίσει και να κλείσει το Θέατρο, την ευθύνη της λειτουργίας και διαχείρισής του ανέλαβε η εβδομαδιαία ανοιχτή του συνέλευση στην οποία μπορούν να συμμετέχουν ελεύθερα όσοι επιθυμούν.
Από το 2011 έως σήμερα, εκατοντάδες καλλιτέχνες παρουσίασαν με ελεύθερη είσοδο και συνεισφορά 500 διαφορετικά θεατρικά έργα σε περισσότερες από 2000 παραστάσεις. Έγιναν συναυλίες 600 συγκροτημάτων, εκδηλώσεις ενίσχυσης αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων, κινηματικών πρωτοβουλιών και καλλιτεχνικών ομάδων, πάνω από 300 ομιλίες και διαλέξεις για όλα τα ζητήματα της καθημερινότητας, ενώ μέσα από τα διεθνή καλέσματα και τα φεστιβάλ, καλλιτέχνες από 70 χώρες παρουσίασαν το έργο τους στο Εμπρός. Εκατοντάδες συνελεύσεις, εκθέσεις, φεστιβάλ ποίησης, λογοτεχνίας, εργαστήρια, ενημερωτικές εκδηλώσεις, μια θάλασσα συναντήσεων και δημιουργίας, μια ανάσα ελευθερίας και έκφρασης στο κέντρο της πόλης.
Το ΕΜΠΡΟΣ έχει παραχωρηθεί πια από την ΕΤΑΔ στο Δήμο της Αθήνας που στοχεύει στην «αξιοποίησή» του. Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα του:
Ο σκηνοθέτης και φωτογράφος Α. Κατσικούδης με τη φωτογραφική του ομάδα ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ 26 έχουν μια μακροχρόνια σχέση με το θέατρο ΕΜΠΡΟΣ. Για παράδειγμα το 2017 οργάνωσαν εκεί την ομαδική έκθεση φωτογραφίας «24 ΜΑΤΙΕΣ» και το 2018 το Φεστιβάλ Τέχνης «ΟΥΤΟΠΙΑ», ενώ έχουν παραβρεθεί σε πλήθος εκδηλώσεων, καθώς το θεωρούν μια όαση ανεξάρτητης καλλιτεχνικής έκφρασης και πολιτισμού στην Αθήνα.
Σύντομο βιογραφικό του Ανδρέα Κατσικούδη
Για επικοινωνία: [email protected]