Η τέχνη της φιλίας

Η τέχνη της φιλίας

Παρουσίαση βιβλίου

Ένας Έλληνας φυσιοθεραπευτής και φωτογράφος κι ένας Τούρκος καπετάνιος και ποιητής ένωσαν τη δουλειά τους σε αυτό το  βιβλίο με τίτλο "Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ" (DOSTLUK SANATI).

Ο Στράτος Σκοτεινιάδης (Dado) γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη, αλλά σε ηλικία 17 ετών κι αφού τελείωσε τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, μετακόμισε στην Αθήνα. Σπούδασε φυσικοθεραπεία και ίδρυσε το Φυσικοθεραπευτικό Κέντρο Πειραιά. Η αγάπη του για τη φωτογραφία ξεκίνησε από παιδί όπου συνήθιζε να ακολουθεί τον πατέρα του, ερασιτέχνη φωτογράφο, και την παρέα του στις φωτογραφικές εξορμήσεις που έκαναν, συνήθως τα σαββατοκύριακα σε διάφορες γειτονιές της Κωνσταντινούπολης. Κουβαλούσε κάποιο μέρος από το φωτογραφικό εξοπλισμό, τσάντες, τρίποδα, αλλά και συντρόφευε τον πατέρα του στο σκοτεινό θάλαμο. Και φυσικά κάποια μέρα πήρε ως δώρο και την πρώτη του κάμερα. Στην Αθήνα παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας και έγινε μέλος των φωτογραφικών ομάδων Πορτοκαλί Κλείστρο και Διάφραγμα 26. Έχει πάρει μέρος σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων φωτογραφίας.

Ο Talip Ozcengiz είναι καπετάνιος που ζει στην Κωνσταντινούπολη. Ξεκίνησε την ποίηση μαζί με τα ταξίδια του. Έχουν εκδοθεί 11 βιβλία του με ποιήματα, από τα οποία τα πέντε (μαζί με αυτό που παρουσιάζουμε εδώ) έχουν και φωτογραφίες.

Στο βιβλίο "Η Τέχνη της Φιλίας" παντρεύονται 64 ποιήματα με αντίστοιχες φωτογραφίες. Το εμπόδιο της απόστασης ανάμεσα στους δυο δημιουργούς λύθηκε μέσω του διαδικτύου. Άλλοτε έστελνε ένα ποίημα ο Ozcengiz και τραβούσε μια ανάλογη φωτογραφία ο Σκοτεινιάδης κι άλλοτε γινόταν το αντίθετο - πρώτα είχαμε τη φωτογραφία και μετά γραφόταν το ποίημα που θα τη συντρόφευε.

Το βιβλίο εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2016 στην Κωνσταντινούπολη από τον εκδοτικό οίκο Denizler Kitabevi και υπάρχει και στο Amazon.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ

Το κέντρο της γης
Ζεστό ακόμα
Κρυώνει σιγά σιγά
Όσο περιστρέφεται γύρω της

Ποιος ξέρει
Ακόμα πόσες φορές
Οι στεριές θα γίνουν θάλασσες
Και οι θάλασσες στεριές
Στα αλήθεια, φίλε μου
Η ουσία του λόγου είναι μια
Δεν υπάρχουν ψέματα και απάτες
Όλα είναι προφανή
Ταξίδι
Δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος
Το σημαντικό είναι
Να τα αγαπήσεις όλα στο μεσοδιάστημα
Αχ ανθρωπότητα αχ
Στο σκοτάδι και στο φως
Κάτι αντιλήφθηκες μέχρι τώρα
Λάθος όμως και αυτό
Δεν παραιτείται από το να πολεμά